Випадкове отруєння побутовою хімією: перша допомога, лікування


хімія
 

Експерти Американської асоціації токсикологічних центрів розповіли про правила поведінки при випадковому отруєнні побутовою хімією і методи лікування цього ураження.

На думку авторитетних токсикологів, отруєння побутовою хімією відбуваються набагато частіше, ніж про це стає відомо широкому загалу.

Наприклад, в США щороку фіксують близько 2-4 млн отруєнь, з яких 90% стаються саме в домашніх умовах.

Зазначається, що побутова хімія небезпечна тим, що до її складу входять речовини, до яких організм людини не адаптований. Тому наслідки таких отруєнь можуть бути дуже важкими аж до утворення дірки (перфорація) в стінці стравоходу.

Така травма може призвести в кінцевому підсумку до важкого онкологічного захворювання.

Що відбувається

Потрапляючи в стравохід, продукти побутової хімії викликають хімічний опік тонкої слизової оболонки. Обсяг опіку збільшується в міру просування отруйної рідини травним трактом.

Правила першої допомоги при отруєнні побутовою хімією:

  • у жодному разі не намагатися викликати блювання. Оскільки в цьому випадку хімія повертається в порожнину рота, вдруге травмуючи стравохід;
  • активоване вугілля в цьомувипадку не допоможе;
  • негайно викликати бригаду медиків швидкої екстреної допомоги;
  • пити воду, щоб максимально розбавити токсичну рідину і промити стравохід. Але води не повинно бути занадто багато, оскільки це може викликати блювання.

Лікування отруєнь побутовою хімією

Для початку в медзакладі зроблять відповідні обстеження, щоб отримати уявлення про ступінь отриманих ушкоджень. Зазвичай йдеться про рентгенографію з контрастуванням.

Суть лікування таких отруєнь полягає у введенні спеціальних препаратів, дія яких спрямована на нейтралізацію хімічних засобів.

На другому етапі застосовуються знеболювальні та препарати, що блокують блювання.

При перфорації стравоходу, як правило, призначається хірургічне лікування – видалення пошкодженої його частини. Є кілька методів, але найвдалішим вважається заміна стравоходу частиною товстої кишки.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Наркотичні, таксичні та речьовини, які викликають залежність.